.
Potrawy, które jedliśmy w młodzieńczych latach, często napawają nas niechęcią i obrzydzeniem nawet w dorosłym życiu. Przygotowywane przez szkolne kucharki dania rzadko smakowały tak dobrze, jak powinny. Których z nich szczerze nienawidziliśmy? Zapraszamy w kulinarną podróż, w której wspólnie cofniemy się o kilka dekad!
Ziemniaczki zostaw, ale mięsko zjedz – każde dziecko usłyszało to hasło na pewno więcej niż sto razy. Nie ma się co dziwić, że kilkulatek nie miał ochoty na obiad, gdy na talerzu pojawiały się takie dania, jak te poniżej!
1. Wątróbka
Pierwsze miejsce w całym zestawieniu zajmuje danie, którego wiele osób do dziś szczerze nienawidzi. Wątróbka zasmażana z cebulą odpychała nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim zapachem.
2. Brukselka
Dobrze przygotowana brukselka może być naprawdę smaczna. Niestety, ta serwowana w szkole zazwyczaj była rozgotowana i gorzka.
3. Marchewka z groszkiem
Marchewka z groszkiem, choć bardzo zdrowa, zdecydowanie nie zachęcała swoim wyglądem. Wielokolorowa breja miała specyficzny smak, o którym do dziś trudno zapomnieć…
4. Potrawy, których nienawidziliśmy: zupa mleczna
Zupa mleczna w wielu miejscach uchodziła za podstawę dziecięcego śniadania. Kleista, z rozgotowanym makaronem, przyprawiała o mdłości.
5. Syrop z cebuli
Syrop z cebuli do dziś uchodzi za magiczny eliksir, który postawi na nogi każdego chorego. I chociaż zapach oraz specyficzny posmak zdecydowanie nie zachęcały do wypicia, po przeziębieniu nie było śladu!
6. Zupa szczawiowa
Zupa ze szczawiu zdecydowanie nie ma sobie równych. Wściekle zielony kolor i drażniący gardło smak dla wielu wciąż pozostaje przykrym wspomnieniem.
7. Tran
Tłuszcz pozyskiwany z wątroby ryb ma ogromne właściwości lecznicze. Nie da się jednak ukryć, że podawany w formie płynnej smakował wręcz paskudnie.
8. Kogel-mogel
Tak, kogel-mogel to nie tylko tytuł kultowego filmu, ale przede wszystkim utarty z żółtek krem. Miał tylu przeciwników, ilu zwolenników.
9. Potrawy, których nienawidziliśmy: zupa owocowa
Owoce to źródło witamin, słodyczy i… podstawa jednej z najmniej smacznych zup. Ugotowane truskawki i kluski nie stanowiły dobrego połączenia. Kto na to wpadł?!
10. Ryż z jabłkami i śmietaną
Nasze zestawienie zamyka polsko-azjatycka mieszanka, czyli ryż z jabłkami i śmietaną. To połączenie było wybitnym nieporozumieniem.
Marchewka z groszkiem to potrawa, która w dzieciństwie raczej przypominała różnokolorową breję niż zdrowy posiłek.
Wątróbka z cebulą do dziś przyprawia wielu o dreszcze.
Zupa mleczna, w której pływały kożuchy, a ona sama miała klejącą się konsystencję, nie była najlepszą propozycją na śniadanie.
Przez długi czas mieszkaliśmy z teściami i na początku naprawdę wierzyłam, że to tylko przejściowy…
Często pukała do moich drzwi. Zawsze nieśmiało, jakby przepraszała za sam fakt swojego istnienia. Najpierw…
Pracujemy razem. To brzmi dumnie, kiedy ktoś pyta, czym się zajmujemy. Wspólna firma, wspólne godziny,…
Zawsze byłam tą „rozsądną” córką. Tą, na którą można liczyć. Kiedy mama chorowała, to ja…
Przez całe życie byłam kobietą, która „daje radę”. Tak o mnie mówiono w rodzinie, w…
Przez całe życie powtarzałam sobie, że wszystko da się poukładać, jeśli tylko jest dobra wola.…