Polskie firmy mogą zawiesić produkcję serów i pakowanych produktów mięsnych.
Powodem jest zaprzestanie produkcji nawozów azotowych.
Polscy producenci nawozów Azoty i ANWIL już zapowiedziały wstrzymanie produkcji nawozów azotowych ze względu na wzrost ceny gazu ziemnego.
Z tego powodu wstrzymano dostawy produktu ubocznego produkcji — dwutlenku węgla.
Sytuacja ta grozi brakiem w sklepach wielu znanych produktów, w tym serów i mięsa.
Jeśli chodzi o branżę mleczarską, mamy tutaj dwa niuanse.
Po pierwsze, jest to brak dwutlenku węgla, który jest niezbędny dla mieszanki gazowej używanej podczas pakowania produktów.
Wszystko to może powodować ogromne problemy z produkcją żywności. Dlatego Polska Izba Mleczarska domaga się od władz kraju podjęcia natychmiastowych działań w celu rozwiązania tych problemów.
Rząd obiecuje podwyżki. Jaka będzie płaca minimalna w Polsce w 2023 roku
Od września w Polsce będzie obowiązywał nowy system punktów karnych
Robotnicy podczas remontu odkryli butelkę z notatką napisaną 86 lat temu