W Polsce produkcja serów i wędlin w opakowaniach próżniowych może znacząco spaść

Polskie firmy mogą zawiesić produkcję serów i pakowanych produktów mięsnych.

Powodem jest zaprzestanie produkcji nawozów azotowych.

Polscy producenci nawozów Azoty i ANWIL już zapowiedziały wstrzymanie produkcji nawozów azotowych ze względu na wzrost ceny gazu ziemnego.

Z tego powodu wstrzymano dostawy produktu ubocznego produkcji — dwutlenku węgla.

Sytuacja ta grozi brakiem w sklepach wielu znanych produktów, w tym serów i mięsa.

Jeśli chodzi o branżę mleczarską, mamy tutaj dwa niuanse.

Po pierwsze, jest to brak dwutlenku węgla, który jest niezbędny dla mieszanki gazowej używanej podczas pakowania produktów.

Wszystko to może powodować ogromne problemy z produkcją żywności. Dlatego Polska Izba Mleczarska domaga się od władz kraju podjęcia natychmiastowych działań w celu rozwiązania tych problemów.

Rząd obiecuje podwyżki. Jaka będzie płaca minimalna w Polsce w 2023 roku

Od września w Polsce będzie obowiązywał nowy system punktów karnych

Robotnicy podczas remontu odkryli butelkę z notatką napisaną 86 lat temu