Zawsze używam tej metody!
Zdarza się, że ciasto drożdżowe nie rośnie. Może to być spowodowane różnymi przyczynami (zła jakość drożdży, przeciąg, zbyt dużo mąki).
Jednak jest jeden sposób, który daje stuprocentową gwarancję, że ciasto wyrośnie.
Jeśli ciasto nie rośnie, możesz je wyrzucić. Nie zrobisz pysznych wypieków.
Rzeczywiście, ciasto drożdżowe wymaga dużo wysiłku, pieniędzy i poświęcenia się.
Dlatego chcę się z tobą podzielić jedną sztuczką. Potrzebujesz tylko kuchenki mikrofalowej. Z jej pomocą ciasto rośnie bardzo dobrze i dość szybko.
Zabieramy się za przygotowanie ciasta drożdżowego.
Przede wszystkim oczywiście należy zagnieść ciasto. Zrób to według swojego sprawdzonego przepisu.
Wlej wrzącą wodę do naczynia, najlepiej wysokiej wąskiej szklanki.
W rogu kuchenki, który jest przy przeciwległej ścianie, postaw szklankę z wodą, a obok niej postaw miskę z ciastem, którą należy przykryć ściereczką kuchenną.
Zamknij drzwiczki kuchenki mikrofalowej, ale jej nie włączaj. Po 15 minutach wyjmij wyrośnięte ciasto.
Niektóre sekrety udanego drożdżowego ciasta. Raz dwa i gotowe
Kate Middleton przejęła jeden z ulubionych nawyków księżnej Diany