Kotlety są bardzo delikatne dzięki dodawaniu cukinii. Dosłownie rozpływają się w twoich ustach i na pewno cię zadowolą.
Cukinia w kotletach prawie nie jest odczuwalna, ale znakomicie łączy się z kurczakiem.
Kotleciki można podawać z dowolną przystawką lub po prostu jeść z chlebem. W każdym razie będzie bardzo smacznie.
Składniki:
700 g. fileta z kurczaka
300 g. cukinii
2 małe cebule
2 żółtka
2 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy
sól, pieprz do smaku
pół szklanki mąki pszennej lub ryżowej
4 łyżki oleju roślinnego
Zaczynamy gotować:
Cukinię umyj i zetrzyj na tarce, przełóż w durszlak, dodaj soli i wymieszaj. Pozostaw na 5 minut, a następnie odsącz cukinię i przełóż do miski.
Obierz cebulę i drobno ją pokrój, włóż do miski i zmiksuj.
Pokrój filet z kurczaka na średnie kawałki i zmiksuj. Dodaj przygotowane mięso i cebulę do cukinii. Dodaj również żółtka, sól, pieprz, majonez, musztardę i wszystko wymieszaj.
Przykryj folią spożywczą. Wstaw mięso mielone do lodówki na 30 minut.
Posyp deskę mąką. Za pomocą łyżki weź trochę mielonego mięsa i uformuj kotlety, przenieś je na deskę. Następnie posyp mąką.
Wlej olej na patelnię i podgrzej. Smaż kotlety z dwóch stron, aż się zarumienią. Następnie przenieś na talerz i podawaj.
Kotlety można podawać z puree z kalafiora lub ziemniaków.
Wszyscy uwielbiają przedstawicieli tych trzech znaków zodiaku
Chłopak rzucił wszystko i podróżuje po świecie, nie zapominając powiadomić mamę, że jest w porządku