Według tego prostego i szybkiego przepisu można przygotować bujne i delikatne naleśniki.
Na talerz wlej 500 ml kefiru z mikrofali, dodaj jedno jajko, 3 łyżki cukru, 1 łyżeczkę soli i wszystko wymieszaj.
Połącz 400 gramów mąki i jedną łyżeczkę sody. Wsyp mąkę do mieszanki kefirowej i dobrze wymieszaj.
Odstawić na 15 minut.
Ciasto wylewamy na rozgrzaną patelnię, dobrze wysmarowaną olejem.
Na każdy naleśnik bierzemy 1 łyżkę ciasta, aby naleśniki okazały się takie same.
Przykryj pokrywką, smaż najpierw z jednej strony na złoty kolor, następnie otwórz pokrywkę, odwróć placki, smaż na złoty kolor z drugiej strony.
Smaż placki na średnim ogniu.
Gotowe naleśniki podajemy ze śmietaną, z dżemem, z miodem, z mlekiem skondensowanym lub dowolnym innym sosem, ale wcześniej rozprowadzamy je na ręcznikach papierowych w celu wchłonięcia nadmiaru tłuszczu.
Serowe ciasta na kefirze. 15 minut i pyszne danie gotowe
Jak szybko i łatwo ugotować pyszne ziemniaki bez wody i soli w 5 minut