Pyszne danie ziemniaczane w 25 minut

Przeważnie staram się gotować różnorodne dania, ale właśnie to stało się ulubionym w mojej rodzinie.

Podaję również do niego surówkę warzywną i już mam wspaniały obiad lub kolację!

Niezbędne składniki:

  • 300 g wątróbki wołowej;
  • 4 lub 5 ziemniaków;
  • Jedna cebula;
  • Jeden ząbek czosnku;
  • Kilka gałązek koperku;
  • 3-4 łyżki oleju roślinnego;
  • Czarny pieprz, sól do smaku.
  • Zabieramy się za gotowanie:

    1. Najpierw obierz ziemniaki, dobrze umyj i pokrój w małe plasterki. Włóż do miski, zalej wrzątkiem i odstaw na ok. 3-4 minuty, a następnie rozłóż na ręczniku papierowym.

    2. Ziemniaki wyłóż na patelnię i smaż na dużym ogniu przez 5-7 minut, ciągle mieszając.

    3. Cebulę pokrój w piórka i smaż na innej patelni na maśle topionym albo oleju.

    4. Po kilku minutach włóż do cebuli wątróbkę, pokrojoną na małe kawałki.

    5. Po 1-2 minutach posól wątrobę, dodaj pieprzu i smaż przez kolejne 7-8 minut, ciągle mieszając. Odstaw z ognia.

    6. W międzyczasie ziemniaki się zarumieniły, posól je i smaż jeszcze przez kilka minut, aż będą gotowe.

    7. Następnie do ziemniaków dodaj wątróbkę z cebulą, wymieszaj i po chwili zamknij pokrywką. Wyłącz ogień i zostaw na 5 minut. Możesz od razu dodać czosnek i koperek, ale robię to przed podaniem.

    8. Drobno posiekaj koperek i czosnek, wymieszaj i posyp gotowe danie.

    Paluszki ziemniaczane. Zaskakująco proste i pyszne

    Delikatne bułeczki po chłopsku

    Przepis na pieczarki z masłem i czosnkiem