Gryka jest jednym z ulubionych zbóż wielu ludzi. Od dawna wiadomo, w jaki sposób można smacznie ugotować grykę.
Wszyscy wiedzą, że dania z gryki są zdrowe zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci.
Dziś proponujemy ci przepis na pyszną zapiekankę, której głównym składnikiem będzie kasza gryczana. Pyszna, prosta i oryginalna, może być propozycją na pyszny i zdrowy obiad dla całej rodziny.
Składniki:
Gryka – 1 szklanka (250 ml)
Woda – 2,5 szklanki (250 ml)
Masło – 80 g.
Jajka – 2 szt. (duże)
Sól do smaku
Wątróbka drobiowa – 500 g.
Cebula – 1 szt. (100 g.)
Marchewka – 1 szt. (100 g.)
Olej roślinny – 5 łyżek
Pieprz do smaku
Ser – 100 g.
Kwaśna śmietana – 4 łyżki.
Przygotowanie:
Ugotuj grykę. Dodaj soli do smaku.
Posiekaj cebulę i marchewkę, usmaż na oleju roślinnym.
Pokrój wątróbkę na kawałki i smaż na oleju roślinnym. Dodaj sól i pieprz do smaku.
Zmiksuj marchewkę, cebulę i wątróbkę na jednolitą masę.
Dodaj masło do gorącej gryki i zostaw, aż ostygnie.
Ubij jajka ze solą i dodaj do kaszy gryczanej, wymieszaj.
Posmaruj naczynie do pieczenia olejem i rozłóż połowę gryki, na nią połóż wątróbkę, a następnie resztę gryki.
Zetrzyj ser na grubej tarce, dodaj śmietanę, wymieszaj i wyłóż na zapiekankę.
Włóż zapiekankę do rozgrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.
Gotową zapiekankę pozostaw na 15-20 minut i podawaj.
Wszystkie szczegóły w krótkim filmie:
Przepis na bujne i lekkie jak puch naleśniki
Czym dokarmiać pomidory do uzyskania dużych owoców
Prosta sałatka na każdy dzień z rzodkiewką, ogórkiem i jabłkiem