Pyszna ciabatta. Całkowicie zastąpi chleb ze sklepu

Włoska ciabatta na pewno przypadnie do gustu miłośnikom pieczywa.

Gdy raz ją spróbujesz, na zawsze zapomnisz o chlebie kupionym w sklepie.

Nie musisz być mistrzem sztuki kulinarnej, aby upiec ciabattę. Przygotowanie jest szybkie i łatwe!

Składniki na 4 średnie bochenki:

  • Mąka pszenna – 385 g;
  • woda – 288 g;
  • sól – 7 g;
  • oliwa z oliwek – 38 g;
  • drożdże suszone – 2 g.
  • Ciabatta krok po kroku:

    1 Głównym sekretem przygotowania ciabatty jest prawidłowe wyrobienie lepkiego ciasta. Aby to zrobić, należy rozpuścić suszone drożdże w ciepłej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek i soli.

    2 Następnie płyn wymieszać z przesianą mąką i zagnieść ciasto. Pozostawić w naczyniu z pokrywką na 40 minut, aby ciasto wyrosło.

    3 Po upływie wymaganego czasu kontynuujemy przygotowanie. Najpierw należy lekko rozciągnąć mokrymi rękami ciasto, złożyć go w kopertę 2 razy, zawijając szpatułką brzegi ciasta do środka.

    4 Następnie ponownie przykryć pojemnik pokrywką i odstawić na 30 minut Po upływie wyznaczonego czasu wykonać tę samą czynność 2-3 razy. Należy pamiętać, żeby za każdym razem odstawiać ciasto na 30-40 minut.

    5 Następnie posypać ciasto mąką i ostrożnie przenieść na blat. Podzielić na 4 równe części, przykrzyć ściereczką kuchenną i znów odstawić na 30 minut.

    6 Następnym krokiem jest nadanie ciabattom charakterystycznego kształtu, co jest bardzo ważne, aby pieczywo miało apetyczny wygląd.

    7 Piec w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez 18 minut. Ostudzić ciabattę w piekarniku.

    Gotową ciabattę podawać na ciepło. Chrupiące i delikatne pieczywo w stylu włoskim będzie niezapomnianym dodatkiem na każdym stole!

    Mężczyzna bardzo lubił XIX wiek, ale nie rozumiał dlaczego, a kiedy zobaczył zdjęcie z początku XX wieku, odpowiedź była oczywista

    Martha Mason mieszkała w specjalnej kapsule przez 60 lat

    Jeden z powodów, dla których kierowcy nie lubią rowerzystów. Samochód i rower próbują przekroczyć przejazd kolejowy