Włoska ciabatta na pewno przypadnie do gustu miłośnikom pieczywa.
Gdy raz ją spróbujesz, na zawsze zapomnisz o chlebie kupionym w sklepie.
Nie musisz być mistrzem sztuki kulinarnej, aby upiec ciabattę. Przygotowanie jest szybkie i łatwe!
Składniki na 4 średnie bochenki:
Ciabatta krok po kroku:
1 Głównym sekretem przygotowania ciabatty jest prawidłowe wyrobienie lepkiego ciasta. Aby to zrobić, należy rozpuścić suszone drożdże w ciepłej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek i soli.
2 Następnie płyn wymieszać z przesianą mąką i zagnieść ciasto. Pozostawić w naczyniu z pokrywką na 40 minut, aby ciasto wyrosło.
3 Po upływie wymaganego czasu kontynuujemy przygotowanie. Najpierw należy lekko rozciągnąć mokrymi rękami ciasto, złożyć go w kopertę 2 razy, zawijając szpatułką brzegi ciasta do środka.
4 Następnie ponownie przykryć pojemnik pokrywką i odstawić na 30 minut Po upływie wyznaczonego czasu wykonać tę samą czynność 2-3 razy. Należy pamiętać, żeby za każdym razem odstawiać ciasto na 30-40 minut.
5 Następnie posypać ciasto mąką i ostrożnie przenieść na blat. Podzielić na 4 równe części, przykrzyć ściereczką kuchenną i znów odstawić na 30 minut.
6 Następnym krokiem jest nadanie ciabattom charakterystycznego kształtu, co jest bardzo ważne, aby pieczywo miało apetyczny wygląd.
7 Piec w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez 18 minut. Ostudzić ciabattę w piekarniku.
Gotową ciabattę podawać na ciepło. Chrupiące i delikatne pieczywo w stylu włoskim będzie niezapomnianym dodatkiem na każdym stole!