Wiele osób lubi pączki, ale stara się je gotować nie za często, gdyż są szkodliwe dla zdrowia i wysokokaloryczne.
Jednak istnieje przepis, dzięki któremu będziesz mógł znacznie częściej delektować się pączkami.
A wszystko dlatego, że są przygotowywane bez oleju i drożdży.
Niezbędne składniki:
Zabieramy się za gotowanie:
1. Rozbij jajko do głębokiej miski, dodaj szczyptę soli, cukier waniliowy i wymieszaj. Następnie dodaj śmietanę, twaróg i wszystko dokładnie wymieszaj trzepaczką na gładką jednolitą masę.
2. Wsyp dwie łyżki mąki, proszek do pieczenia, i ponownie wymieszaj.
3. Następnie stopniowo dodawaj pozostałą mąkę i zagnieć ciasto, Ma być gładkie, miękkie i nie kleić się do rąk.
4. Teraz należy rolować wałki i pokroić je na 12 identycznych kawałków.
5. Zaokrąglij wszystkie kawałki, aby uformować kulki. Wytnij środek w każdej kulce.
6. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem i ułóż na niej pączki. Zwilż je ciepłym mlekiem.
7. Rozgrzej piekarnik do 180 ° C i włóż pączki na około pół godziny.
8. Posyp gotowe pączki cukrem pudrem i, jeśli chcesz, napełnij dżemem.
Sztuczka z mikrofalówką. Ciasto drożdżowe wyrośnie znacznie lepiej i szybciej
Przepis na pyszne ciasto z suszonymi śliwkami i orzechami bez pieczenia