Przepis na świąteczną sałatkę „Ukochany mąż”

Możesz przygotować tę sałatkę dla ukochanej osoby. Przecież jest ona bardzo sycąca i smaczna!

Niezbędne składniki:

  • 350 g wędzonej polędwicy wieprzowej (można zastąpić innym mięsem wędzonym);
  • 300 g świeżych pieczarek;
  • 3 jajka;
  • 2 ziemniaki;
  • 1 cebula;
  • 100 g żółtego sera;
  • Do dekoracji — pomidory i koperek;
  • Do smażenia — olej roślinny;
  • Sól / majonez / pieprz według własnego uznania.
  • Zabieramy się za gotowanie:

    1 Przede wszystkim ugotuj jajka i ziemniaki, a następnie ostudź i obierz.

    2 Podczas gotowania ziemniaków i jajek możesz drobno posiekać cebulę i zeszklić na oleju.

    3 Pieczarki pokroić w cienkie plasterki i dodać do cebuli. Kiedy wycieknie płyn, dodaj soli i pieprzu do smaku.

    4 Lekko obsmaż pieczarki, a następnie zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia. Możesz przenieść je na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar oleju.

    5 Mięso pokroić w drobną kostkę, ziemniaki i jajka zetrzeć na grubej tarce, a ser na drobnej.

    6 Aby nadać kształtu sałatce, potrzebny będzie regulowany pierścień do pieczenia, spód i ścianki, którego należy wyścielić folią.

    7 Nasmaruj spód formy majonezem i ułóż warstwy:

    8 Pierwszą warstwą będą ziemniaki. Dodaj soli i posmaruj majonezem.

    9 Po ziemniakach następuje mięso, które również należy posmarować majonezem.

    10 Trzecią warstwę ułóż z pieczarek, cebuli i jajek. Dodaj soli i posmaruj majonezem.

    11 Na wierzchu ułóż ser i posmaruj majonezem.

    12 Sałatkę włóż do lodówki na 60 minut. Następnie zdejmij pierścień i folię, sałatkę udekoruj plasterkami pomidora i koperkiem.

    Nowy, szybki przepis na sałatkę z kapusty. Ciekawe połączenie zwykłych produktów

    Świeża i lekka sałatka z młodych cukinii

    Prosta sałatka na każdy dzień z rzodkiewką, ogórkiem i jabłkiem