Przepis na pyszne ciasto makowe. Niezwykle pyszne ciasto

Większość ludzi uwielbia wypieki z makiem. A w połączeniu z puszystym ciastem deser wychodzi niesamowicie smaczny.

Ponadto mak pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Zawiera witaminy grupy B, białka, potas, cynk, miedź, błonnik, mangan, witaminy A, C, E, żelazo, wapń, fosfor, węglowodany, magnez.

Ziarenka maku pomagają również przy problemach trawiennych, dolegliwościach żołądkowych i bezsenności.

Niezbędne składniki:

  • 4 jajka
  • 200 g mąki
  • 125 g masła
  • 200 g cukru
  • 200 g maku
  • 20 g proszku do pieczenia
  • Orzechy włoskie — według własnego uznania.
  • Przepis:

    1 Wlej wodę do garnka i zagotuj. Wrzuć mak do wrzącej wody i gotuj przez pięć minut. Mak zostaw w garnku pod przykryciem na 20 minut, aż napęcznieje. Odcedź przez gęste sito.

    2 Następnie połącz żółtka, cukier, masło i dobrze zmiksuj. Następnie dodaj mak, mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubij w osobnym pojemniku i dodaj do pozostałych składników.

    3 Posmaruj formę masłem i przełóż do niej ciasto. Udekoruj orzechami włoskimi.

    4 Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz ok. 30 – 40 minut.

    Przepis na niesamowite ciasto w 20 minut

    Pyszne ciasto czekoladowe „Spartak”. Raz, dwa, trzy i gotowe

    Ciasto godne królewskiego stołu. Niesamowite dzięki twarogowi