Większość ludzi uwielbia wypieki z makiem. A w połączeniu z puszystym ciastem deser wychodzi niesamowicie smaczny.
Ponadto mak pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Zawiera witaminy grupy B, białka, potas, cynk, miedź, błonnik, mangan, witaminy A, C, E, żelazo, wapń, fosfor, węglowodany, magnez.
Ziarenka maku pomagają również przy problemach trawiennych, dolegliwościach żołądkowych i bezsenności.
Niezbędne składniki:
Przepis:
1 Wlej wodę do garnka i zagotuj. Wrzuć mak do wrzącej wody i gotuj przez pięć minut. Mak zostaw w garnku pod przykryciem na 20 minut, aż napęcznieje. Odcedź przez gęste sito.
2 Następnie połącz żółtka, cukier, masło i dobrze zmiksuj. Następnie dodaj mak, mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubij w osobnym pojemniku i dodaj do pozostałych składników.
3 Posmaruj formę masłem i przełóż do niej ciasto. Udekoruj orzechami włoskimi.
4 Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz ok. 30 – 40 minut.
Przepis na niesamowite ciasto w 20 minut
Pyszne ciasto czekoladowe „Spartak”. Raz, dwa, trzy i gotowe
Ciasto godne królewskiego stołu. Niesamowite dzięki twarogowi