W upale tak naprawdę nie chcesz gotować w piekarniku i generalnie spędzasz dużo czasu na przygotowywaniu jedzenia.
Dlatego proponujemy Ci prosty i szybki przepis na ciasto, które będzie smakować nie gorzej niż pieczone:
Składniki (na ciasto o średnicy 16-18 cm):
Ciasto:
– 300-350 g ciasteczek czekoladowych;
– 200-250 g jogurtu naturalnego lub niskotłuszczowej kwaśnej śmietany, jeśli chcesz ciasto przypominające herbatniki i + 100 g więcej, jeśli chcesz ciasto przypominające mus;
– 2-3 łyżki stołowe (można dodać więcej, nie można w ogóle dodać) mleko skondensowane, cukier puder, syrop, można wziąć ciemną rozpuszczoną czekoladę lub dojrzały banan;
Do kremu:
– 300 g serka śmietankowego
– 40 g wiórków kokosowych
– 2-3 łyżki skondensowanego mleka, cukru pudru lub białej topionej czekolady do wyboru (możesz dodać mniej lub więcej, skup się na swoim smaku)
– 1-2 łyżki soku z cytryny — dowolnie
Do glazury:
– 90 g (1 standardowy baton) gorzkiej lub mlecznej czekolady
– 100 ml niskotłuszczowego kremu (10-20%)
Przygotowanie:
Zmiel ciasteczka na okruchy blenderem lub wałkiem do ciasta. Dodaj jogurt naturalny. Dokładna ilość jogurtu zależy od suchości ciastek i pożądanej konsystencji ciasta — aby było trochę bardziej suche lub bardziej wilgotne i miękkie.
Możesz wszystko wymieszać i pozostawić tak, jak jest, lub jeśli chcesz, aby było słodsze, dodaj mleko skondensowane lub inny zamiennik wskazany na liście składników według własnego gustu.
Wszystko jest wymieszane, a podstawa ciasta gotowa.
Do kremu wymieszaj serek śmietankowy, wiórki kokosowe i dowolny słodzik wymieniony w składnikach. Dostosuj ilość słodzika do swojego gustu. Jeśli chcesz, możesz dodać trochę soku z cytryny, aby uzyskać lekką kwasowość i ciekawszy smak kremu.
Aby uzyskać glazurę, rozpuść tabliczkę czekolady i śmietany w łaźni wodnej (lub mikrofalówce). Wszystko mieszaj, aż masa stanie się jednorodna.
Ciasto zbieramy w przesuwanym pierścieniu. Średnica 18 cm. Dodatkowo na obwodzie pierścienia układamy od wewnątrz folię octanową, aby później wygodniej było wyjąć pierścień z gotowego ciasta.
Na spód połóż warstwę ciasteczek.
Następnie warstwa kremu.
Wszystko polać glazurą.
Wysyłamy go do lodówki na co najmniej kilka godzin, aby glazura stwardniała, krem się ustabilizował, a ciasto nasiąkło. Ale lepiej sprzątać przez całą noc.
Smacznego!
Przepis na ciasto Lazy Bounty w 10 minut
Idealny przepis na ciasto marchewkowe. Takie pyszne, że aż palce lizać
Ciasto drożdżowe w 5 minut. Długo przechowuje się i zawsze wychodzi