Pachnąca i puszysta babka wielkanocna

Jeśli chcesz, aby babka zachowała świeżość przez dłuższy czas, dodaj do ciasta trochę mocnego alkoholu.
Składniki:

  • Mąka pełnoziarnista – 1 kg;
  • Cukier – 300 g;
  • Jajko – 6 sztuk;
  • Mleko – 300 ml;
  • Wanilina 3 g;
  • Masło topione – 310 g;
  • Sól – 5 g;
  • Rodzynki i owoce kandyzowane – 150 g / 50 g;
  • Drożdże: suche – 11 g lub świeże – 50 g;
  • Zabieramy się za gotowanie.

    1 Do miski z podgrzanym mlekiem przesiej 1/2 kilograma mąki i dodaj drożdże. Po dokładnym wymieszaniu składników przykryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    2 Podziel jajka na żółtka i białka. Dokładnie ubij białka za pomocą trzepaczki lub widelca. Rozetrzyj żółtka z cukrem. Dodaj wanilinę do powstałej masy.

    3 Gdy zaczyn podwoi swoją objętość, dodaj sól. W osobnej misce połącz masło i żółtka. Wszystko dokładnie wymieszaj.

    4 Dodaj białka do ciasta i stopniowo wsyp resztę mąki. Wszystko dokładnie wymieszaj i zagnieć ciasto. Im więcej ugniatasz ciasto, tym bardziej puszysta będzie babka.

    5 Przykryj ciasto i odstaw w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.

    6 Następnie dodaj rodzynki wraz z grubo pokrojonymi owocami kandyzowanymi. Teraz powstałą masę należy dobrze wymieszać.

    7 Formę starannie wyłóż papierem do pieczenia.

    8 Aby babka była puszysta, wypełnij formę na 1/3. Jeśli wolisz gęstsze ciasto, wypełnij formę na 2/3. Ciasto powinno jeszcze trochę wyrosnąć, więc ponownie je przykrywamy i odstawiamy na 1,5 godziny.

    9 Piecz babki przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Jeśli wierzch babek się przypala, możesz przykryć je wilgotnymi krążkami pergaminu.

    10 Po określonym czasie należy wyciągnąć babki i sprawdzić ich gotowość drewnianą wykałaczką.
    Babki dekorujemy lukrem.

    Prosty przepis na pyszne ciasto „Złoty kluczyk”

    Pyszne ciasto czekoladowe „Spartak”. Raz, dwa, trzy i gotowe

    Jak zrobić ciasto bez mąki? Instrukcja krok po kroku