Jeśli lubisz tort „Napoleon”, koniecznie spróbuj upiec go według nowego przepisu.
Placki możesz upiec wcześniej, a tort zrobić, kiedy zechcesz.
Będziesz potrzebować:
1. Połącz mąkę, sól, schłodzone masło, posiekaj na okruchy.
2. Do wody wlej ocet, dodaj do mąki. Zagnieć ciasto, uformuj kulę, owiń folią spożywczą i włóż na pół godziny do lodówki.
3. Posyp mąką stół, rozwałkuj ciasto w kształcie kwadratu o grubości nie większej niż 1 cm, uformuj kopertę, rozwałkuj, uformuj ponownie.
4. Powtórz 4 razy i włóż ciasto do lodówki na 50-60 minut.
5. Następnie podziel ciasto na 8 części, 7 włóż do lodówki. Wyjmować należy po jednej części.
6. Rozwałkuj cienko każdą część, nakłuj, piecz w temperaturze 200 C na złoty kolor.
7. Ubij masło, dodaj zagęszczone mleko, ponownie ubij, posmaruj każdy placek.
8. Udekoruj tort pozostawionymi okruchami ciasta.
Soczyste i chrupiące czebureki na wodzie mineralnej