Nowy przepis na chrupiący tort ”Napoleon”

Jeśli lubisz tort „Napoleon”, koniecznie spróbuj upiec go według nowego przepisu.

Placki możesz upiec wcześniej, a tort zrobić, kiedy zechcesz.

Będziesz potrzebować:

  • Mąka – 420 g;
  • Masło schłodzone – 260 g;
  • Woda – 160 ml;
  • Ocet – 20 ml;
  • Sól — szczypta;
  • Miękkie masło – 39 g;
  • Mleko zagęszczone – 1 puszka.
  • 1. Połącz mąkę, sól, schłodzone masło, posiekaj na okruchy.

    2. Do wody wlej ocet, dodaj do mąki. Zagnieć ciasto, uformuj kulę, owiń folią spożywczą i włóż na pół godziny do lodówki.

    3. Posyp mąką stół, rozwałkuj ciasto w kształcie kwadratu o grubości nie większej niż 1 cm, uformuj kopertę, rozwałkuj, uformuj ponownie.

    4. Powtórz 4 razy i włóż ciasto do lodówki na 50-60 minut.

    5. Następnie podziel ciasto na 8 części, 7 włóż do lodówki. Wyjmować należy po jednej części.

    6. Rozwałkuj cienko każdą część, nakłuj, piecz w temperaturze 200 C na złoty kolor.

    7. Ubij masło, dodaj zagęszczone mleko, ponownie ubij, posmaruj każdy placek.

    8. Udekoruj tort pozostawionymi okruchami ciasta.

    Soczyste i chrupiące czebureki na wodzie mineralnej

    Jak szybko i łatwo wybielać ścierki kuchenne

    Przepis na pyszne poduszeczki do herbaty