Niezwykły sezonowy placek na mandarynkowym cieście. Raz dwa i gotowe

Trudno znaleźć osobę, która nie lubi pachnących i soczystych mandarynek.

Dla prawdziwych miłośników mandarynek wymyśliliśmy przepis na to oryginalne ciasto.

Połącz najprostsze składniki, a otrzymasz wspaniały rezultat.

Miękkie, aromatyczne ciasto z wyraźnym mandarynkowym smakiem doceni każdy.

Składniki:

obrane mandarynki – 400 gr;
jajka – 3 szt;
mleko – 100 ml;
cukier – 100 gr;
drożdże – 10 gr;
mąka – 400-450 g;
pasta czekoladowa do nadzienia.

Przygotowanie:

Zmiksować obrane mandarynki, jajka, mleko i cukier w blenderze zanurzeniowym.

Przecedzić powstałą masę przez drobne sito, aby pozbyć się wszystkich mandarynkowych błonek. Do masy dodać drożdże i dobrze wymieszać.

Dodawać mąkę partiami i wyrabiać jednolite, elastyczne ciasto. Jeśli ciasto zbyt mocno klei się do rąk, użyj odrobiny oleju. Przykryj ciasto folią spożywczą i pozostaw w ciepłym miejscu na godzinę. W tym czasie ciasto kilkakrotnie zwiększy swoją objętość.

Podziel ciasto na 8 równych części i z każdej uformuj zgrabną kulkę. Umieść przygotowane kulki w podzielonej formie, posmaruj olejem, przykryj ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na kolejne 25 minut.

Posmaruj ciasto żółtkiem wymieszanym z odrobiną wody.

Za pomocą worka cukierniczego napełnij każdą część ciasta masą czekoladową.

Piecz ciasto mandarynkowe w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez 45 minut.

Gotowe ciasto jest bardzo smaczne, można je łatwo podzielić na pojedyncze bułeczki, które są natychmiast zjadane.

Czy można nawozić rośliny domowe cukrem? Korzyść czy szkoda

Jak zrozumieć, czy jesteś niewolnikiem, przyjacielem czy troskliwym właścicielem swojego kota

Skuteczny i łatwy sposób na czyszczenie szczotki do włosów z brudu i włosów