Niesamowity turecki deser cytrynowy. Wszyscy będą zachwyceni

Tureckie desery są słusznie uważane za jedne z najpopularniejszych na świecie. Ciekawe kombinacje smakowe i stosunkowo proste gotowanie przypadną do gustu każdemu!

Składniki:

  • 2 jajka
  • 50 ml oleju roślinnego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • sok z 1 cytryny
  • skórka z cytryny
  • 10 g proszku do pieczenia
  • wanilia
  • mąka
  • Przygotowanie:

    1 Połączyć dwa jajka z olejem roślinnym, sokiem z cytryny, cukrem pudrem, startą skórką z cytryny i wanilią, ubić trzepaczką.

    2 Dodać mąkę (część) i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto ręcznie, stopniowo dodając mąkę.

    3 Wyrabiać, aż stanie się miękkie. Jeśli mocno klei się do rąk, dodać jeszcze mąki. Końcowa konsystencja ma być zbliżona do ciasta na kruche ciasteczka. Przykryć ciasto i odstawić.

    4 Następnie uformować małe kulki i obtoczyć w cukrze pudrze.

    5 Umieścić na blasze wyłożonej pergaminem.

    6 Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 minut.

    7 Deser jest bardzo delikatny i puszysty.

    Pizza na patelni w 5 minut, bez drożdży. Głodny źle nie doradzi

    Sekrety idealnego puszystego biszkoptu bez proszku do pieczenia i sody. Najprostszy przepis

    Przaśne ciasto na pierożki na kefirze. Nic bardziej delikatnego nie jadłeś