Tureckie desery są słusznie uważane za jedne z najpopularniejszych na świecie. Ciekawe kombinacje smakowe i stosunkowo proste gotowanie przypadną do gustu każdemu!
Składniki:
Przygotowanie:
1 Połączyć dwa jajka z olejem roślinnym, sokiem z cytryny, cukrem pudrem, startą skórką z cytryny i wanilią, ubić trzepaczką.
2 Dodać mąkę (część) i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto ręcznie, stopniowo dodając mąkę.
3 Wyrabiać, aż stanie się miękkie. Jeśli mocno klei się do rąk, dodać jeszcze mąki. Końcowa konsystencja ma być zbliżona do ciasta na kruche ciasteczka. Przykryć ciasto i odstawić.
4 Następnie uformować małe kulki i obtoczyć w cukrze pudrze.
5 Umieścić na blasze wyłożonej pergaminem.
6 Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
7 Deser jest bardzo delikatny i puszysty.
Pizza na patelni w 5 minut, bez drożdży. Głodny źle nie doradzi
Sekrety idealnego puszystego biszkoptu bez proszku do pieczenia i sody. Najprostszy przepis
Przaśne ciasto na pierożki na kefirze. Nic bardziej delikatnego nie jadłeś