Która ryba jest bezpieczniejsza i lepiej smakuje? Mrożona czy żywa ze sklepu

Klienci często unikają kupowania ryb z zamrażarki. Wolą żywe okazy lub te schłodzone.

Jednak w rzeczywistości taki produkt nie zawsze jest najlepszej jakości.

Eksperci zauważyli, że dzikie ryby nie są sprzedawane na żywo w sklepach.

Akwaria mają tylko ryby hodowlane i komercyjne. Kupując taki produkt, warto sprawdzić, czy zwierzęta mają wystarczającą ilość tlenu, a woda nie jest mętna.

Eksperci doradzają wybór ryb mrożonych. Najważniejsze, aby była ona odpowiednio odłowiona i przetransportowana, a także przechowywana w odpowiednich warunkach.

Najlepiej jest zamrażać tusze metodą szokową: natychmiast po złowieniu w temperaturze -42 stopnie. W tym przypadku smak zostaje zachowany.

Prawie wszystkie schłodzone ryby są wytwarzane z mrożonych ryb. Eksperci zalecają kupowanie mrożonych ryb, ale należy zwrócić uwagę na temperaturę przechowywania. Nie powinna być wyższa niż -18 stopni.

Lepiej jest wybrać ten, który został zamrożony w morzu. Jeśli producent stosuje tę technologię, zostanie to wskazane na etykiecie. Zwróć uwagę na oczy: nie powinny być mętnoszare, ale przezroczyste, wyjaśniają eksperci.

W grudniu 2023 roku cztery znaki zodiaku będą miały miłe niespodzianki i spełnią się ich życzenia

Dlaczego nie należy zostawiać klucza w zamku drzwi. Znaki i przesądy

Pies ratuje swojego kociego przyjaciela, który wpadł do kopalni