Ciekawostki

Jakie mity na temat oliwy z oliwek zostały nam narzucone

Każdy z naszych rodaków, wracając z Grecji, stara się zaopatrzyć w oliwę z oliwek, która jest uważana za jedną z najlepszych na świecie. Oliwa z oliwek jest naprawdę zadrowym produktem. Tylko jak ją wybrać?

Tylko extra virgin — i to nie jest mit

Extra virgin to olej z oliwek z pierwszego tłoczenia, który jest uważany za najcenniejszy. W rzeczywistości w Grecji prawie wszędzie tylko taki sprzedają, ale na wszelki wypadek dokładnie przeczytaj etykietę.

Mit o kwasowości

Kwasowość to poziom kwasu oleinowego w oliwie z oliwek, a im niższy poziom, tym lepiej. W extra virgin wynosi ok. 0,8%.

Są jednak „eksperci”, którzy twierdzą, że kwasowość powinna wynosić 0,1%. Ale osiągnięcie nawet 0,2% jest dość trudne z technologicznego punktu widzenia, więc kwasowość greckiej oliwy z oliwek zwykle wynosi od 0,3% do 0,8%.

Mit o certyfikacie PDO

Certyfikat PDO (Protected designation of origin) na opakowaniu gwarantuje, że olej jest wytwarzany i rozlewany dokładnie tam, gdzie zbierane są oliwki. Jakość oliwek zależy od ich uprawy, ponieważ nawet w sąsiednich wioskach gleba, wilgotność i inne parametry mogą się różnić.

Nie wpływa to jednak na smak oliwy z oliwek tak bardzo, jak na przykład uprawa winogrod na smak wina. Tak więc certyfikat PDO w większości przypadków jest fikcją, chociaż większość producentów umieszcza go na opakowaniu, dlatego olej sprzedaje się lepiej.

Mit o ciemnym szkle

Każdy olej roślinny powinien być przechowywany w ciemnych szklanych butelkach, aby chronić go przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych, a oliwa z oliwek nie jest wyjątkiem. Jednak zawsze istnieje ryzyko, że turyści zniszczą butelkę, więc możesz wybrać inną opcję opakowania – ze stali nierdzewnej lub plastiku.

Olej wlewany do pojemnika ze stali nierdzewnej jest w stanie zachować wszystkie swoje właściwości przez sześć miesięcy i chociaż ta opcja jest oczywiście droższa, olej w takim pojemniku można bezpiecznie włożyć do walizki.

Popularne mity o białych i brązowych jajach zostały obalone

Jak nawozić marchew i buraki w czerwcu

Z jakich powodów dekabrysta przestaje kwitnąć

Roman Tkach

Życiorys: 2018 - 2021 - redaktor naczelny i dziennikarz portali Dzisiaj (do 2018) i Kraj (do 2021). 2022 i do chwili obecnej - redaktor portalu internetowego Koleżanka. Edukacja: Narodowy Uniwersytet Biozasobów i Zarządzania Przyrodą w Kijowie. Specjalność: Wydział Agrobiologii. Poziom wykształcenia: specjalista. Zainteresowania: wędkarstwo, sport, czytanie książek, podróże.

Recent Posts

Mąż zostawił mnie z małym dzieckiem i udał się do kochanki: „Chcę poczuć się młody, a ty cały czas jesteś zajęta dzieckiem”

Alan powiedział to prawie spokojnie. Jak coś, co już dawno dojrzało w nim, a teraz…

6 godzin ago

Przyjechałam do córki na urodziny wnuka i przywiozłam mu samochodzik: „Mamo, Michał już się tym nie bawi”

Przyjechałam do córki na urodziny wnuka. Michał skończył dziewięć lat. Wstałam rano, upiekłam ciasto z…

11 godzin ago

Mój mąż prosi mnie, abym przyjęła do naszego domu jego córkę z pierwszego małżeństwa, ale przecież mamy własne dzieci, po co mi obce

Mój mąż prosi mnie, abym przyjęła do naszego domu jego córkę z pierwszego małżeństwa. Ma…

11 godzin ago

„Mamo, nie mogę codziennie do ciebie przyjeżdżać, mam własną rodzinę”: córka rzadko dzwoniła do swojej starszej matki

„Mamo, nie mogę codziennie do ciebie przyjeżdżać. Mam własną rodzinę…” Te słowa Ola wypowiedziała kiedyś…

12 godzin ago

Zorganizowałam ślub dla starszego syna, pokryłam wszystkie wydatki, ale jemu i synowej to było za mało: „A co z wypoczynkiem na Malediwach, liczyliśmy na to”

Od ponad 15 lat mieszkamy z mężem osobno. Już dawno wyjechałam do pracy, ponieważ wychowywanie…

15 godzin ago

Kot urządził prawdziwe polowanie w domu: jak latający ptaszek przyciągnął uwagę domowego pupila

Na tym filmie przedstawiono zabawną sytuację, w której znajduje się wiele zwierząt domowych, które otrzymują…

1 dzień ago