Każdy z naszych rodaków, wracając z Grecji, stara się zaopatrzyć w oliwę z oliwek, która jest uważana za jedną z najlepszych na świecie. Oliwa z oliwek jest naprawdę zadrowym produktem. Tylko jak ją wybrać?
Tylko extra virgin — i to nie jest mit
Extra virgin to olej z oliwek z pierwszego tłoczenia, który jest uważany za najcenniejszy. W rzeczywistości w Grecji prawie wszędzie tylko taki sprzedają, ale na wszelki wypadek dokładnie przeczytaj etykietę.
Mit o kwasowości
Kwasowość to poziom kwasu oleinowego w oliwie z oliwek, a im niższy poziom, tym lepiej. W extra virgin wynosi ok. 0,8%.
Są jednak „eksperci”, którzy twierdzą, że kwasowość powinna wynosić 0,1%. Ale osiągnięcie nawet 0,2% jest dość trudne z technologicznego punktu widzenia, więc kwasowość greckiej oliwy z oliwek zwykle wynosi od 0,3% do 0,8%.
Mit o certyfikacie PDO
Certyfikat PDO (Protected designation of origin) na opakowaniu gwarantuje, że olej jest wytwarzany i rozlewany dokładnie tam, gdzie zbierane są oliwki. Jakość oliwek zależy od ich uprawy, ponieważ nawet w sąsiednich wioskach gleba, wilgotność i inne parametry mogą się różnić.
Nie wpływa to jednak na smak oliwy z oliwek tak bardzo, jak na przykład uprawa winogrod na smak wina. Tak więc certyfikat PDO w większości przypadków jest fikcją, chociaż większość producentów umieszcza go na opakowaniu, dlatego olej sprzedaje się lepiej.
Mit o ciemnym szkle
Każdy olej roślinny powinien być przechowywany w ciemnych szklanych butelkach, aby chronić go przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych, a oliwa z oliwek nie jest wyjątkiem. Jednak zawsze istnieje ryzyko, że turyści zniszczą butelkę, więc możesz wybrać inną opcję opakowania – ze stali nierdzewnej lub plastiku.
Olej wlewany do pojemnika ze stali nierdzewnej jest w stanie zachować wszystkie swoje właściwości przez sześć miesięcy i chociaż ta opcja jest oczywiście droższa, olej w takim pojemniku można bezpiecznie włożyć do walizki.
Popularne mity o białych i brązowych jajach zostały obalone