Jak poprawnie wybrać dobrego arbuza

Arbuzy … Wszyscy lubią te ogromne szmaragdowo-różowe owoce. Czasami wydaje nam się, że bardzo trudno jest wybrać dobrego arbuza, i tylko osoba doświadczona potrafi to zrobić.

Jednak w rzeczywistości wszystko nie jest tak skomplikowane, ponieważ dojrzałość tego owocu można wyznaczyć, nie mając doświadczenia ani go nie krojąc.

Jest kilku oznak, dzięki którym rolnicy zwykle stwierdzają, że arbuz jest soczysty i smaczny.

Według jasnej plamy

Żółta plama to miejsce, w którym arbuz leżał na ziemi podczas dojrzewania. Kiedy owoc jest dojrzały, plama ma być brązowo-żółta lub nawet pomarańczowo-żółta, ale nie biała.

Według „pszczelej pajęczyny”

Te niezbyt piękne brązowe plamy na arbuzie wskazują na to, że rośliny te były często zapylane przez pszczoły. Im więcej zapylania, tym słodszy arbuz.

Według płci

Wśród ogrodników panuje przekonanie, że arbuz ma płeć. Arbuz płci męskiej ma bardziej wydłużony kształt i jest nieco wodnisty. „Dziewczynki” są bardziej okrągłe i bardzo słodkie.

Według wagi i objętości

Najlepiej wybrać średniego arbuza. Należy pamiętać, że dobry arbuz jest zawsze wystarczająco ciężki jak na swój rozmiar.

Ogon

Suchy ogon zawsze świadczy o tym, że arbuz osiągnął pożądany stopień dojrzałości. Jeśli zaś ogon jest zielony, owoc jeszcze nie dojrzał.

Delikatne bułeczki po chłopsku

Smażone ziemniaki po szwajcarsku

Przepis na pyszną domową „Nutellę” w 5 minut