Wydawałoby się, że już koniec lata, czas zbierania plonów. Jednak dla rodzajów kapusty, które przybyły do nas ze Wschodu, a teraz stają się bardzo popularne, właśnie nadszedł czas.
Dojrzewają bardzo szybko i można je uprawiać na obszarach, na których już zostały zebrane plony. W ten sposób na grządkach nie pozostaną puste miejsca.
Kapusta pekińska
To najsłynniejszy z orientalnych rodzajów kapusty. Ma podłużne główki kapusty, bardzo delikatne, o lekko słodkawym smaku. Może być dodawana do sałatek, gotowana, duszona, kiszona — podobnie jak kapusta biała.
Idealnie nadaje się na kapuśniaka. Z jej liści można ugotować bardzo delikatne gołąbki. Ponadto poprawia sen, normalizuje ciśnienie krwi i wzmacnia układ odpornościowy.
Istnieją odmiany dla siewu wiosennego, jesiennego i uniwersalne. To ostatnie dwie nadają się dla siewu pod koniec lata.
Kiedy i jak siać. Nasiona wysiewa się bezpośrednio na powierzchnię gleby na początku sierpnia na głębokość 1 cm według schematu 40 × 40 cm, ale można częściej: pozostawić 40 cm między rzędami i wysiewać w rzędzie w odstępach 20 cm.
Przed siewem wskazane jest nawożenie gleby: 1 wiadro próchnicy lub kompostu, 1 łyżka azotanu amonu, podwójnego superfosfatu i siarczanu potasu na m2.
Jak pielęgnować. Kapusta pekińska dojrzewa 60 – 70 dni. Oznacza to, że wysiewana na początku sierpnia dojrzewa w pierwszej połowie października. A od 5 września mogą występować mrozy. Dlatego grządki z roślinami należy przykryć włókniną.
Podlewać kapustę pekińską wystarczy raz w tygodniu, 3 litry na roślinę. Woda powinna być ciepła. Podlewanie najlepiej jest rozpocząć wcześnie rano lub wieczorem, gdy upały ustąpią. Aby dłużej utrzymać wilgoć w glebie, warto ściółkować grządki sianem (można użyć świeżej trawy) lub słomą.
Kapusta chińska
Jej inna nazwa to pakczoj, co oznacza „końskie ucho”. Liście o średnicy około 40 cm tworzą rozetę i naprawdę wyglądają jak uszy.
Można ją wysiewać nie tylko na grządce, ale także na przykład w ogrodzie kwiatowym, gdzie rosną tulipany, ponieważ rośliny są bardzo piękne: mają zielone, białe i czerwono-fioletowe ogonki.
Kapusta chińska zwiększa elastyczność naczyń krwionośnych, obniża poziom złego cholesterolu i poprawia stan skóry.
Liście kapusty chińskiej idealnie sprawdzają się w świeżych sałatkach witaminowych — mają musztardowy, lekko ostry smak, a ogonki można gotować i dusić – są wspaniałą przystawką.
Kiedy i jak siać. Nasiona kapusty chińskiej wysiewa się w otwartym terenie od 1 do 10 sierpnia na głębokość 1 cm Schemat siewu: odległość między rzędami – 50 cm, w rzędzie – 30 cm.
Nie warto siać dużo tej kapusty — jej liście bardzo szybko stają się szorstkie, dlatego ważne jest, aby zbierać na czas.
Aby przedłużyć okres spożycia, nowe rośliny można wysiewać w odstępach tygodniowych do końca sierpnia — dojrzewa około 40 dni. Plon z siewu letniego jest zawsze wyższy niż z siewu wiosennego.
Jak pielęgnować. Kapusta chińska jest bardziej odporna na zimno niż pekińska, dlatego podczas siewu w pierwszej połowie sierpnia można obejść się bez ukrycia. Jednak te rośliny, które zostały zasiane bliżej końca lata, powinny być pokryte włókniną.
Pakczoj można podlewać raz w tygodniu, 1 litr na krzak.
Nowy, szybki przepis na sałatkę z kapusty. Ciekawe połączenie zwykłych produktów