Ciasto drożdżowe w 5 minut. Długo przechowuje się i zawsze wychodzi

Takie ciasto można przechowywać bardzo długo i można je zamrozić.

Możesz zrobić z niego wypieki z dowolnym nadzieniem. Każda bułeczka zrobiona z tego ciasta to prawdziwe arcydzieło!

A co najważniejsze, ciasto przygotowuje się bardzo łatwo! Poradzi sobie z tym nawet początkująca gospodyni.

W końcu nie ma rozczynu, nie trzeba długo wyrabiać.

Wystarczy połączyć wszystkie składniki i włożyć ciasto do lodówki. Można je przechowywać od 2 do 3 dni.

Niezbędne składniki:

  • 0,5 l mleka;
  • 2 łyżki cukru;
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego;
  • 5 szklanek mąki pszennej;
  • 11 g suchych drożdży;
  • 0,5 łyżeczki soli.
  • Zabieramy się za gotowanie:

    1. Cztery szklanki mąki przesiej do głębokiej miski, dodaj suche drożdże, cukier, sól, wlej olej, a także cienkim strumieniem lekko podgrzane mleko.

    2. Następnie dodaj ostatnią szklankę mąki małymi porcjami.

    3. Być może będziesz potrzebować trochę mniej mąki (na filmie możesz zobaczyć, jak ma wyglądać ciasto).

    4. Wszystko wymieszaj, ale nie ugniataj. Ciasto będzie lepkie.

    5. Gotowe ciasto włóż do torebki foliowej. Nie zawiązujemy torebki, by ciasto mogło wyrosnąć.

    6. Po 60 minutach możesz zacząć robić wypieki. Lepiej jednak poczekać kilka godzin. Tak wygląda ciasto po trzech godzinach:

    7. Po prostu wyjmij ciasto z torebki i zacznij robić swoje ulubione ciasta, bułeczki etc.

    3 składnikowe ciasto bez pieczenia. Pyszna opcja budżetowa

    Przepis na pyszne ciasto owocowe w 10 minut plus czas na pieczenie

    Pyszne ciasto z kaszą manną na kefirze „Zebra”