Ciasto czekoladowe z patelni. Nie dotykamy ciasta rękami

Mocno czekoladowe!

Każdy z nas czasami chce czegoś mocno czekoladowego. Proponujemy przygotować ciasto czekoladowe.

Jego wyjątkowość polega na tym, że nie pieczemy go w piekarniku, ale … na patelni! Jednocześnie nie trzeba brudzić rąk ciastem, co też jest plusem.

Spróbuj, na pewno przypadnie Ci do gustu!

Składniki:

Na ciasto:

  • 3-4 łyżki miodu
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 110 g masła
  • 4 jajka
  • 100 g cukru (lub 120 g)
  • 2 łyżki z czubkiem kakao
  • 200 g mąki (10-11 łyżek z czubkiem)
  • Na krem maślano-budyniowy:

  • 180 g cukru
  • 3 łyżki z czubkiem mąki
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie (10 g) cukru waniliowego
  • 500 ml mleka
  • 200-250 g miękkiego masła
  • 2 łyżki kakao (opcjonalnie)

    Na pyszny krem czekoladowy (ganach):

    50 g czekolady + 2 łyżki rafinowanego oleju roślinnego.

    Szybki i łatwy przepis na przepyszne ciasto wiśniowe

    Przepis na pyszne ciasto francuskie w 10 minut. Nie kupuję już go w sklepie

    Prosty przepis na pyszne ciasto „Złoty kluczyk”