Pyszne ciasto czekoladowe „Spartak”. Raz, dwa, trzy i gotowe

Czekoladowo-miodowe placki, krem budyniowy i pyszny lukier – to ciasto „Spartak”.

Będziesz potrzebować następujących składników:

  • – mąka 400 g;
  • – jajka 2 szt.;
  • – cukier 150 g;
  • – kakao 4 łyżki;
  • – masło 100 g;
  • – soda i proszek do pieczenia po 1 łyżeczce;
  • – miód 4 łyżki
  • Do przygotowania kremu będziesz potrzebować:

  • – jajka 2 szt.;
  • – mleko 500 g;
  • – cukier 150 g;
  • – masło 200 g;
  • – mąka 100 g;
  • – wanilia do smaku
  • Do przygotowania lukru potrzebujesz:

  • – masło 50 g;
  • – cukier 100 g;
  • – kakao 3 łyżki;
  • – mleko 50 ml.
  • Zabieramy się za gotowanie:

    1 Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać.

    2 Cukier wymieszać z masłem i miodem, rozpuścić w kąpieli wodnej.

    3 Wlać ubite jajka, dodać sodę, wymieszać i gotować przez 10 minut.

    4 Dodać zagotowaną masę do suchych składników i wyrabiać ciasto, aż będzie elastyczne.

    5 Ciasto podzielić na 8 części, przykryć i włożyć do lodówki na 20 minut.

    6 Wyjąć ciasto i każdy kawałek rozwałkować na wielkość formy na pergaminie.

    7 Wstawić pergamin z ciastem do piekarnika i nakłuć widelcem.

    8 Piec przez 8 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

    9 Wyrównać placki, odcinając brzegi nożem. Z odciętych kawałków zrobić okruchy.

    10 Ugotować lukier, mieszając wszystkie składniki.

    11 Krem budyniowy zagotować łącząc wszystkie składniki oprócz masła. Miękkie masło ubić na puszystą masę i wymieszać z ostudzonym kremem budyniowym, ponownie ubić.

    12 Zagotować lukier, mieszając wszystkie składniki.

    13 Uformować ciasto: posmarować placki kremem, następnie polać lukrem, posypać okruchami i włożyć do lodówki na kilka godzin.

    Smacznego!

    PRZEPISY Ciasto godne królewskiego stołu. Niesamowite dzięki twarogowi

    Pyszna ciabatta. Całkowicie zastąpi chleb ze sklepu

    Pyszne muffiny czekoladowe w kuchence mikrofalowej. Gotuję je na każde śniadanie