Czekoladowo-miodowe placki, krem budyniowy i pyszny lukier – to ciasto „Spartak”.
Będziesz potrzebować następujących składników:
Do przygotowania kremu będziesz potrzebować:
Do przygotowania lukru potrzebujesz:
Zabieramy się za gotowanie:
1 Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać.
2 Cukier wymieszać z masłem i miodem, rozpuścić w kąpieli wodnej.
3 Wlać ubite jajka, dodać sodę, wymieszać i gotować przez 10 minut.
4 Dodać zagotowaną masę do suchych składników i wyrabiać ciasto, aż będzie elastyczne.
5 Ciasto podzielić na 8 części, przykryć i włożyć do lodówki na 20 minut.
6 Wyjąć ciasto i każdy kawałek rozwałkować na wielkość formy na pergaminie.
7 Wstawić pergamin z ciastem do piekarnika i nakłuć widelcem.
8 Piec przez 8 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
9 Wyrównać placki, odcinając brzegi nożem. Z odciętych kawałków zrobić okruchy.
10 Ugotować lukier, mieszając wszystkie składniki.
11 Krem budyniowy zagotować łącząc wszystkie składniki oprócz masła. Miękkie masło ubić na puszystą masę i wymieszać z ostudzonym kremem budyniowym, ponownie ubić.
12 Zagotować lukier, mieszając wszystkie składniki.
13 Uformować ciasto: posmarować placki kremem, następnie polać lukrem, posypać okruchami i włożyć do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!
PRZEPISY Ciasto godne królewskiego stołu. Niesamowite dzięki twarogowi
Pyszna ciabatta. Całkowicie zastąpi chleb ze sklepu
Pyszne muffiny czekoladowe w kuchence mikrofalowej. Gotuję je na każde śniadanie