Pyszna zapiekanka z kaszy gryczanej. Smacznie, aż palce lizać

Gryka jest jednym z ulubionych zbóż wielu ludzi. Od dawna wiadomo, w jaki sposób można smacznie ugotować grykę.

Wszyscy wiedzą, że dania z gryki są zdrowe zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci.

Dziś proponujemy ci przepis na pyszną zapiekankę, której głównym składnikiem będzie kasza gryczana. Pyszna, prosta i oryginalna, może być propozycją na pyszny i zdrowy obiad dla całej rodziny.

Składniki:

Gryka – 1 szklanka (250 ml)

Woda – 2,5 szklanki (250 ml)

Masło – 80 g.

Jajka – 2 szt. (duże)

Sól do smaku

Wątróbka drobiowa – 500 g.

Cebula – 1 szt. (100 g.)

Marchewka – 1 szt. (100 g.)

Olej roślinny – 5 łyżek

Pieprz do smaku

Ser – 100 g.

Kwaśna śmietana – 4 łyżki.

Przygotowanie:

Ugotuj grykę. Dodaj soli do smaku.

Posiekaj cebulę i marchewkę, usmaż na oleju roślinnym.

Pokrój wątróbkę na kawałki i smaż na oleju roślinnym. Dodaj sól i pieprz do smaku.

Zmiksuj marchewkę, cebulę i wątróbkę na jednolitą masę.

Dodaj masło do gorącej gryki i zostaw, aż ostygnie.

Ubij jajka ze solą i dodaj do kaszy gryczanej, wymieszaj.

Posmaruj naczynie do pieczenia olejem i rozłóż połowę gryki, na nią połóż wątróbkę, a następnie resztę gryki.

Zetrzyj ser na grubej tarce, dodaj śmietanę, wymieszaj i wyłóż na zapiekankę.

Włóż zapiekankę do rozgrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.

Gotową zapiekankę pozostaw na 15-20 minut i podawaj.

Wszystkie szczegóły w krótkim filmie:

Przepis na bujne i lekkie jak puch naleśniki

Czym dokarmiać pomidory do uzyskania dużych owoców

Prosta sałatka na każdy dzień z rzodkiewką, ogórkiem i jabłkiem