Soczyste siekane kotleciki z cukinią. Wiosenny przysmak

Kotlety są bardzo delikatne dzięki dodawaniu cukinii. Dosłownie rozpływają się w twoich ustach i na pewno cię zadowolą.

Cukinia w kotletach prawie nie jest odczuwalna, ale znakomicie łączy się z kurczakiem.

Kotleciki można podawać z dowolną przystawką lub po prostu jeść z chlebem. W każdym razie będzie bardzo smacznie.

Składniki:

700 g. fileta z kurczaka

300 g. cukinii

2 małe cebule

2 żółtka

2 łyżki majonezu

1 łyżka musztardy

sól, pieprz do smaku

pół szklanki mąki pszennej lub ryżowej

4 łyżki oleju roślinnego

Zaczynamy gotować:

Cukinię umyj i zetrzyj na tarce, przełóż w durszlak, dodaj soli i wymieszaj. Pozostaw na 5 minut, a następnie odsącz cukinię i przełóż do miski.

Obierz cebulę i drobno ją pokrój, włóż do miski i zmiksuj.

Pokrój filet z kurczaka na średnie kawałki i zmiksuj. Dodaj przygotowane mięso i cebulę do cukinii. Dodaj również żółtka, sól, pieprz, majonez, musztardę i wszystko wymieszaj.

Przykryj folią spożywczą. Wstaw mięso mielone do lodówki na 30 minut.

Posyp deskę mąką. Za pomocą łyżki weź trochę mielonego mięsa i uformuj kotlety, przenieś je na deskę. Następnie posyp mąką.

Wlej olej na patelnię i podgrzej. Smaż kotlety z dwóch stron, aż się zarumienią. Następnie przenieś na talerz i podawaj.

Kotlety można podawać z puree z kalafiora lub ziemniaków.

Wszyscy uwielbiają przedstawicieli tych trzech znaków zodiaku

Chłopak rzucił wszystko i podróżuje po świecie, nie zapominając powiadomić mamę, że jest w porządku