Niektóre sekrety udanego drożdżowego ciasta. Raz dwa i gotowe

Sekrety wyrabiania ciasta drożdżowego.

Przygotowanie ciasta drożdżowego ma kilka opcji. Drobne sekrety kucharzy zawsze pozwalają osiągnąć sukces. Właściwe podejście do wyrabiania ciasta pomoże osiągnąć idealną konsystencję, która zapewni otrzymanie pysznych wyrobów piekarniczych.

Wyroby z ciasta drożdżowego powinne być wyrośnięte, porowate i smaczne. Aby uniknąć błędów, musisz znać niektóre sekrety, wówczas ciasto zawsze będzie udane.

Płyn do rozczynu powinien być letni. Jest to potrzebne, by drożdże zaczęły działać. Gorące płyny zabiją bakterie i ciasto nie wyrośnie, a zimne będą potrzebować więcej czasu na fermentację;

Drożdże powinny być świeże;

Przeciągi nie są pożądane. W ich przypadku ciasto należy przykryć ręcznikiem i umieścić w szafce kuchennej lub na stole;

Mąkę należy przesiać – wzbogaca się ją w ten sposób w tlen i oczyszcza z ewentualnych zanieczyszczeń;

W przypadku ciasta drożdżowego lepiej wykorzystywać żółtki jaj, bez białka;

Nadmiar cukru może spowodować twardość ciasta;

Lepiej nie rozpuszczać masła do ciasta, a wcześniej wyjąć go z lodówki, by zmiękło. Dodawać po mące.
Ciasto drożdżowe można przygotować na dwa sposoby – z rozczynem i bez rozczynu. W przypadku ciasta, które zawiera wiele dodatkowych składników, najlepsze jest ciasto z rozczynem.

Najpierw należy przygotować rozczyn, który szybko zacznie fermentować bez ciężkich składników. Powinien składać się z płynu, drożdży, niewielkiej ilości cukru i mąki. Gdy rozczyn wyrośnie, możesz dodać inne składniki.

Składniki na ciasto:

mąka – 600 g;

drożdże – 15-20 g (surowe) lub 5 g(suche);

mleko – 300 ml;

jaja – 2;

cukier – 1 szkl.;

sól – 1 łyżeczka;

masło – 100 g (możesz wziąć olej roślinny i masło w równych proporcjach).

Przygotuj rozczyn i odstaw. Kiedy wyrośnie, możesz dodawać po kolei jajka, pozostały cukier, sól. Dodaj mąkę.
Zamiast masła możesz wziąć margarynę i rozcieńczyć połowę mleka wodą. Z tego ciasta upieczesz pyszne bułeczki.

Ciasto drożdżowe bez rozczynu

Ciasto bez rozczynu wyrabiamy od razu, łącząc wszystkie składniki. Najważniejsze, żeby miały odpowiednią temperaturę i były dobrej jakości.

Składniki:

mleko lub woda – 250 ml;

mąka – 0,5 kg;

drożdże – 25 g;

jajko – 1;

cukier – 3 łyżki;

masło – 70 g;

sól – szczypta.

Przygotowanie:

podgrzej płyn;dodaj sól, drożdże i cukier nasptępnie dodaj jajko, mąkę i wyrabiaj ciasto;
dodaj miękkie masło.

Wyrabiaj ciasto, aż przestanie kleić się do rąk. Włóż do pojemnika i przykryj ręcznikiem
Wyroby z ciasta drożdżowego powinny wyrosnąć przez 10-15 minut przed pieczeniem.

Następnie włóż do piekarnika. Temperatura nie powinna być zbyt wysoka, aby ciasto się upiekło.

Nieoczekiwane kroki byłej żony Durczoka. Na co zdecydowała się Marianna Durczok

Jakie są znaki związane z kotami, które pomogą Wam poprawić swoje finanse

Mrzy świętej nie będę? Mateusz Morawiecki ma rozwiązanie