Od dzieciństwa na naszym stole królowało jedno bardzo proste, a jednocześnie uroczyste danie.
Babcia zawsze przygotowywała je w weekendy, kiedy przyjeżdżaliśmy do niej, i do dziś pamiętam jego smak.
Postanowiliśmy więc podzielić się z Wami tym niezwykłym i prostym w przygotowaniu przepisem.
Potrzebne będą tylko dwa składniki: dowolny kompot (wiśniowy, jabłkowy, śliwkowy, gruszkowy, jagodowy) i kasza manna.
Ten przepis nadaje się na każdą okazję, nawet jeśli za pół godziny mają przyjść goście, a wy nie wiecie, czym ich zaskoczyć.

Oto prosty i bardzo oryginalny przepis na deser:
Kompot lub sok – 500 ml
Kasza manna – 3 łyżki
Mleko w proszku – 2 łyżki (opcjonalnie)
Cukier waniliowy – 1 łyżeczka
Przygotowanie:
1. Najpierw bierzemy pół litra kompotu i wlewamy go do rondla.

2. Od momentu, gdy kompot zacznie wrzeć, należy zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 1 minutę.

3. Następnie powoli dodajemy do gotującego się kompotu kaszę mankę: 3 łyżki i gotujemy przez 2-3 minuty.


4 Aby masa szybciej ostygła, można ją przelać do innego naczynia.

5. Można również dodać cukier waniliowy i mleko w proszku.

6. Ubić masę do uzyskania stabilnych szczytów.

7. Przykryj folią i odstaw na 40-60 minut w chłodnym miejscu.

8. Na koniec rozlać do foremek. Smacznego.

Mój mąż został nocować u byłej żony: „A czego chciałaś, to moja córka i nie zostawię ich”