Przepis na ciasto Lazy Bounty w 10 minut

W upale tak naprawdę nie chcesz gotować w piekarniku i generalnie spędzasz dużo czasu na przygotowywaniu jedzenia.

Dlatego proponujemy Ci prosty i szybki przepis na ciasto, które będzie smakować nie gorzej niż pieczone:

Składniki (na ciasto o średnicy 16-18 cm):

Ciasto:

– 300-350 g ciasteczek czekoladowych;

– 200-250 g jogurtu naturalnego lub niskotłuszczowej kwaśnej śmietany, jeśli chcesz ciasto przypominające herbatniki i + 100 g więcej, jeśli chcesz ciasto przypominające mus;

– 2-3 łyżki stołowe (można dodać więcej, nie można w ogóle dodać) mleko skondensowane, cukier puder, syrop, można wziąć ciemną rozpuszczoną czekoladę lub dojrzały banan;
Do kremu:

– 300 g serka śmietankowego

– 40 g wiórków kokosowych

– 2-3 łyżki skondensowanego mleka, cukru pudru lub białej topionej czekolady do wyboru (możesz dodać mniej lub więcej, skup się na swoim smaku)

– 1-2 łyżki soku z cytryny — dowolnie

Do glazury:

– 90 g (1 standardowy baton) gorzkiej lub mlecznej czekolady

– 100 ml niskotłuszczowego kremu (10-20%)
Przygotowanie:

Zmiel ciasteczka na okruchy blenderem lub wałkiem do ciasta. Dodaj jogurt naturalny. Dokładna ilość jogurtu zależy od suchości ciastek i pożądanej konsystencji ciasta — aby było trochę bardziej suche lub bardziej wilgotne i miękkie.

Możesz wszystko wymieszać i pozostawić tak, jak jest, lub jeśli chcesz, aby było słodsze, dodaj mleko skondensowane lub inny zamiennik wskazany na liście składników według własnego gustu.

Wszystko jest wymieszane, a podstawa ciasta gotowa.

Do kremu wymieszaj serek śmietankowy, wiórki kokosowe i dowolny słodzik wymieniony w składnikach. Dostosuj ilość słodzika do swojego gustu. Jeśli chcesz, możesz dodać trochę soku z cytryny, aby uzyskać lekką kwasowość i ciekawszy smak kremu.

Aby uzyskać glazurę, rozpuść tabliczkę czekolady i śmietany w łaźni wodnej (lub mikrofalówce). Wszystko mieszaj, aż masa stanie się jednorodna.

Ciasto zbieramy w przesuwanym pierścieniu. Średnica 18 cm. Dodatkowo na obwodzie pierścienia układamy od wewnątrz folię octanową, aby później wygodniej było wyjąć pierścień z gotowego ciasta.

Na spód połóż warstwę ciasteczek.

Następnie warstwa kremu.

Wszystko polać glazurą.

Wysyłamy go do lodówki na co najmniej kilka godzin, aby glazura stwardniała, krem ​​się ustabilizował, a ciasto nasiąkło. Ale lepiej sprzątać przez całą noc.

Smacznego!

Przepis na ciasto Lazy Bounty w 10 minut

Idealny przepis na ciasto marchewkowe. Takie pyszne, że aż palce lizać

Ciasto drożdżowe w 5 minut. Długo przechowuje się i zawsze wychodzi