Sztuczki kuchenne mogą ułatwić życie gospodyniom domowym i pomóc im zaoszczędzić czas.
Oferujemy 5 życiowych hacków, o których wiele osób nie wie.
Prawidłowo ugotuj całego ptaka
Podczas pieczenia kurczaka lub indyka lepiej położyć go na piersi. Jest w tej części najwięcej mięsa, a jeśli będzie blisko źródła ciepła, szybciej się upiecze.
Winogrona do schłodzenia wina
Najczęściej ludzie używają kostek lodu do schłodzenia wina. Jednak rozcieńczają napój. Rezultatem jest zepsute wrażenie. Ale jest wyjście! Zamiast lodu używaj mrożonych winogron – nie rozcieńczą napoju, ale go ozdobią.
Jak podgrzać wypieki, aby były pyszne
Najczęściej pizza podgrzewana w kuchence mikrofalowej i inne wypieki twardnieją, wysychają i nie są tak apetyczne jak świeże. Aby tego uniknąć, podczas podgrzewania potrawy postaw obok siebie szklankę wody. Parująca wilgoć ochroni skórkę przed silnym przesuszeniem.
Skuteczny sposób na upieczenie naleśników bez kropli na kuchence
Jeśli ciasto naleśnikowe wleje się na patelnię kadzią, może dostać się do pieca i zanieczyścić całą powierzchnię. Aby temu zapobiec, użyj pustej butelki keczupu – gotowe ciasto należy wlać do pojemnika i wylać na patelnię. Zapewniamy czystość i porządek!
Sekret idealnej jajecznicy
Łyżkę wody wlać na brzeg patelni, na której smażona jest jajecznica i przykryć pokrywką. Stopniowo woda zamieni się w parę i pomoże górnej warstwie jaj osiągnąć gotowość.
W tym samym czasie na żółtkach pojawi się błona, w środku będą płynne.