Jak prawidłowo ugotować warzywa? Wielu o tym nie wiedziało

Jeśli „źle” gotujesz warzywa, traci się 60% witamin i składników odżywczych.

Warzywa są doskonałym źródłem cennych witamin i innych składników odżywczych.

A surowe warzywa są bardzo dobre dla organizmu.

Jednak po ugotowaniu warzywa tracą od 20 do 50 procent składników odżywczych. Jednak gotowanie warzyw ma ważne korzyści zdrowotne.

Tak, gotowane warzywa są łatwiejsze do strawienia przez nasz organizm. Ponadto organizm ludzki nie jest w stanie wchłonąć wszystkich składników odżywczych z surowych warzyw.

Mały przykład: pomidory. Likopen z pomidorów może być wchłaniany przez organizm tylko wtedy, gdy pomidory zostały wstępnie ugotowane lub przetworzone w postaci przecieru pomidorowego.

Dlatego najlepiej jest jeść częściowo na surowo, a częściowo ugotowane. Niektóre warzywa są łatwiejsze do spożycia i są trawione na surowo.

Aby jednak warzywa nie traciły witamin, należy je odpowiednio ugotować. Dlatego najlepiej wybrać następującą metodę. Ta metoda w dużej mierze zachowuje witaminy.

Jest to szczególnie ważne w przypadku witamin rozpuszczalnych w wodzie, które w zwykłym sposobie gotowania – „warzywa w garnku z wrzącą wodą” wpadają do wody i odpowiednio wpadają do kanalizacji, jeśli nie używasz wody w garnku.

Dlatego najlepszym sposobem gotowania warzyw jest gotowanie warzyw nie w wodzie, ale na wodzie – na parze. Aby to zrobić, możesz kupić siatkę, na której leżą warzywa.

Tę siatkę umieszcza się w garnku z wrzącą wodą. Dzięki tej metodzie warzywa są przygotowywane ostrożnie, bez utraty witamin i składników odżywczych.

Bardzo dobrze nadaje się na przykład do gotowania brokułów, kalafiorów, korzeni, fasoli, grochu, ziemniaków lub brukselki. Nawiasem mówiąc, to nie potrwa długo.

Biorę mięso mielone, warzywa i gotuję „cukinię na odwrót”

Szybki i smaczny obiad w piekarniku z mięsem i warzywami

Kobieta w sklepie była naprawdę biedna, nawet dziecko wyglądało na wychudzone