Puszyste i pyszne twarogowe pączki bez oleju i drożdży. Gotowanie w piekarniku

Wiele osób lubi pączki, ale stara się je gotować nie za często, gdyż są szkodliwe dla zdrowia i wysokokaloryczne.

Jednak istnieje przepis, dzięki któremu będziesz mógł znacznie częściej delektować się pączkami.

A wszystko dlatego, że są przygotowywane bez oleju i drożdży.

Niezbędne składniki:

  • 220 g mąki;
  • 250 g twarogu, najlepiej domowego;
  • 1 łyżka śmietany;
  • Szczypta soli;
  • 1 jajko;
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • Dżem i cukier puder.
  • Zabieramy się za gotowanie:

    1. Rozbij jajko do głębokiej miski, dodaj szczyptę soli, cukier waniliowy i wymieszaj. Następnie dodaj śmietanę, twaróg i wszystko dokładnie wymieszaj trzepaczką na gładką jednolitą masę.

    2. Wsyp dwie łyżki mąki, proszek do pieczenia, i ponownie wymieszaj.

    3. Następnie stopniowo dodawaj pozostałą mąkę i zagnieć ciasto, Ma być gładkie, miękkie i nie kleić się do rąk.

    4. Teraz należy rolować wałki i pokroić je na 12 identycznych kawałków.

    5. Zaokrąglij wszystkie kawałki, aby uformować kulki. Wytnij środek w każdej kulce.

    6. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem i ułóż na niej pączki. Zwilż je ciepłym mlekiem.

    7. Rozgrzej piekarnik do 180 ° C i włóż pączki na około pół godziny.

    8. Posyp gotowe pączki cukrem pudrem i, jeśli chcesz, napełnij dżemem.

    Sztuczka z mikrofalówką. Ciasto drożdżowe wyrośnie znacznie lepiej i szybciej

    Ciasto domowe na bułeczki

    Przepis na pyszne ciasto z suszonymi śliwkami i orzechami bez pieczenia